Čokoláda Gerlach
Toto je málo známy recept indiánskeho šamana Axayacatla. Tajomstvo dokonalého úspechu spočíva v netradičnom spôsobe prípravy.
Axayacatl nápoj pripravoval pri významných udalostiach a sviatkoch. Nech uvaril akékoľvek množstvo, jeho nenásytní súkmeňovci vždy všetko vypili. Preto začal do nápoja pridávať pikatné chili.
My sme sa štipľavú prísadu rozhodli vyradiť. Rituálny postup varenia však verne zachovávame: Počas celej prípravy okolo ohňa tancujú indiánsky bojovníci. Na tvárach sú pomaľovaní hnedými farbami z kakaového prášku. Snažia sa z nedokončenej čokolády ochutnať alebo náhodne pridať nejakú ďalšiu ingredienciu a uvádzajú tak šamana do šialenstva.
Vďaka tomuto rituálu je Axayacatlajov nápoj vždy jedinečný.
Ingrediencie:
- Tabuľky horkej čokolády (100 g)
- Holandské kakao (100 g)
- Kryštálový cukor (100 g) - 4 lyžice
- Plnotučné mlieko (1 liter)
Postup
- Kakao a cukor rozmiešame v hrnci v troche mlieka na hladkú kašu.
- Prilejeme zvyšné mlieko, poriadne premiešame a necháme pomaly zovrieť.
- Odstavíme z ohňa, pridáme na kocky rozlámanú čokoládu a miešame... až kým sa neroztopí a nevznikne hladký krém.
- Hotovú čokoládu ihneď servírujeme do hrnčekov.
Prajeme Vám dobrú chuť!