Spomienka na Valinor

Kedysi dávno žila v krajine Valinor skupina mocných a pôvabných elfov známych ako Noldor. Noldor boli známi svojou bezkonkurenčnou zručnosťou v remeselnej výrobe a hlbokou láskou ku kráse a svetlu.

Jedného dňa sa Noldor dozvedeli o existencii Silmarilov, troch dokonalých drahokamov, ktoré vytvoril elfský kováč Fëanor a ktoré žiarili svetlom, akému sa nevyrovná nikto iný na svete. Noldor boli uchvátení krásou a mocou Silmarilov a rozhodli sa vydať na výpravu, aby ich našli a priniesli späť do Valinoru.

Cesta bola dlhá a zradná, ale Noldor pokračovali ďalej, hnaní túžbou získať silmarily. Keď konečne dorazili do Stredozeme, stretli sa so zúrivým odporom temného pána Morgotha, ktorý sa zmocnil Silmarilov pre seba.

Napriek nebezpečenstvu Noldor vytrvali vo svojom úsilí a nakoniec sa im podarilo Silmarily z Morgothovho zajatia vyslobodiť. Ich víťazstvo však netrvalo dlho, pretože Noldor sa čoskoro ocitli rozvrátení bojom o to, kto má drahokamy vlastniť.

Nakoniec boli Noldor nútení utiecť späť do Valinoru a Silmarily zanechali v rukách iných rás. Napriek útrapám a trápeniu, ktoré na svojej ceste prežili, Noldor zostali hrdí na svoju odvahu a odhodlanie a naďalej boli v krajine Stredozeme uctievaní ako symbol nádeje a odvahy.