Spomienka na NUKLEON

Skupina nových pracovníkov prichádza do areálu elektrárne Mochovce. Majú na starosti výstavbu nového bloku jadrovej elektrárne. Na pomoc si pozvali kolegov z Českej Republiky, ktorí už majú skúsenosti s tamojším projektom Temelín.

"Niekto to opäť poriadne nedomyslel. Rozpočet nám vôbec nevychádza!", sťažuje sa hlavný inžinier. Dozimetre, ktoré si inžinieri so sebou priniesli sa našťastie ukázali ako celkom dobrý zdroj príjmov a tak sa zrodila aj podnikateľská myšlienka: Vytvoríme vlastnú doručovaciu službu. Telefón neprestáva zvoniť ... "Dobrý, tu je laboratórium z Horných Obdokoviec. Potrebujeme súrne 2 multimetre a kvalitný dozimeter. Doručiť na adresu ..."

Arduino dozimeter pripojený do notebooku
Testovanie vytvorených dozimetrov

Od 21 sa začína s prípravnými aktivitami a spúšťa sa stavba vodného diela s malou elektrárňou pre potreby začínajúceho projektu.

Záber z fungujúcej vodnej elektrárne
Vodná elektráreň spolu s nádržou na zásobáreň do chladiacich veží

Nasledujúci deň sa pracovné skupiny presúvajú do laboratória. Začínajú školiace a prípravné fázy: vysvetľuje sa čo robiť v prípade poplachu, učí sa ako ovládať robotické vozidlo určené od nebezpečných zón, pracuje sa na modely chladiacej veže a testujú sa materiály pri vysokých teplotách. Práce pokračujú až do neskorých večerných hodín.

Skupina chlapcov ovládajúcich robotické vozidlo cez tablet
Ovládanie robotického vozidla, ktoré možno poslať do zóny s vysokou radiáciou

"Dnes pôjdeme na obhliadku nového bloku zistiť ako pokračujú stavebné práce", ohlasuje hlavný inžinier za búrlivého jasotu vedeckej obce.

Vyhliadka na chladiace veže nového bloku v Mochovciach

"Spustite reaktor na 10% výkon a sledujte výstupnú teplotu!", hlási operačný inžinier. Skúsenosti tohoto mladíka sú ešte veľmi slabé, ale navonok to nijako nedáva poznať.

Testovacia fáza spúšťania reaktora

Po poriadnej práci si všetci zaslúžia dovolenku. Po skupinách sa zúčastnení odoberajú do blízkych kúpeľov a večer zakončujú pri spoločnej opekačke. Pokojnú noc, však znenazdania prerušuje poplach. Na zhromaždisku sa pracovníci dozvedajú veľmi nepríjemnú správu: "Počas našej neprítomnosti zaútočila na objekt teroristická skupina"

Hackli aj bankový systém, hlavný inžinier je nezvestný a reaktor je zrejme poškodený. Úderný tím sa vydáva preskúmať situáciu.

Muž v ochrannom obleku s maskou na tvári
Namerali sme nebezpečné hodnoty. Situácia je vážna

Robia sa potrebné opatrenia, aby sa stabilizovala situácia. Napriek tomu existujú obavy z opätovného teroristického útoku. A hlavný inžinier je stále nezvestný. Pracovníci si rozdeľujú hliadky a celú noc strážia areál.

Skupina teroristov v maskovaní
K útokom sa prihlásila teroristická skupina Almira (Ilustračná fotografia)

Pracovníci elektrárne sa rozhodli zobrať spravodlivosť do vlastných rúk a začína sa pátranie.

Skupina chlapcov pracujúcich na PC
Vďaka algoritmu na rozpoznávanie tvárí a záznamom z bezpečnostných kamier sa podarilo identifikovať podozrivú osobu

V konečnom epickom útoku je teroristická skupina rozprášená a jej členovia si teraz odpykávajú svoj trest dlhý trest vo väznici v Leopoldove.

Táto para je tekutý dusík
Útok na sídlo teroristov

Či teroristická skupina Almira jednala z vlastnej iniciatívy alebo bola za túto sabotáž zaplatená vládou nejakej krajina sa už asi nedozvieme. Isto vieme len to, že hrozba bola eliminovaná a projekt úspešne dokončený.